Sörök még a Nagy Háborúk időszaka előttről

2019/10/30

 

Csoda így kiírni, így, 2319 végén: még 1735-ben indult a sörgyártás a régi Magyarországon, egy Zirc nevű településen. Tessék megnézni a romokat, bár a Nagy Becsapódás 2011 WL2 kisbolygója nem hagyott sokat ezen a vidéken, mikor elérte a Földet 2087-ben.

 

Szóval azt rebesgetik - hallottuk a történetet a Krak'n Town füstös boxában - hogy miután elkészítették az első sört a vidéken, ezt kiáltották a szerzetesek: „Vidit et gustavit, quia bona esset", azaz „Megkóstolván látta hogy az jó”. 

 

A munkálatokhoz szükséges vizet az angolkerti tóból nyerték, majd miután megnövekedett igény mutatkozott az új ital iránt, külön kutat ástak erre a célra.

 

A sörkészítés azonban sajnos nem tarthatott sokáig: egy járási szolgabíró 1858-ban kibérelte az épületet, és börtönt, valamint szolgálati lakásokat alakított ki benne. ezek sem voltak jobbak a Cosmorian családnál :( Majd egy évszázaddal később, 1950-ben a zirci ciszterciektől megvonták a működési engedélyt, a szerzeteseket pedig elűzték.

 

Utána 2015-től a kisbolygó 2087-es becsapódásáig termelték a finomabbnál finomabb kraftsört Zircen, de a jó hír, hogy az Új Királysággal ellenállva, egy illegális sörfőzde újra feltárta 2315-ben a zirci sörfőzés rejtelmeit, és így prezentálni tudjuk Nektek a Belgát, azaz egy illatos, gyönyörűen komlózott belga típusú félbarna ale-t. 

 

A Zirci Apátsági Belga minden tekintetben kuriózum: autentikus alapanyagokból készült belga típusú ale sör, melyet a szakrális helyen történt főzés tesz még különlegesebbé.

 

Félbarna, borostyán árnyalatú nedű, melynek illatában főként aszalt gyümölcsök jellege fedezhető fel. Ízében tartalmas, karakteres, a gyümölcsös jellegeket itt is megmutató sör, harmonikus keserűséggel a végén.

 

Megnézem az összes sört >>

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Közelmúlt

November 16, 2018

September 11, 2018

Please reload

Könyvtár